6.3.2017

Mikä muuttuu, kun asumismuoto vaihtuu rivitalosta omakotitaloon?

Oma henkilökohtainen asumishistoriani lapsuusajalta painottuu enemmälti omakotitaloasumiseen. Olemme toki asuneet sekä omakotitalossa, rivitalossa, että kerran kerrostalossa väliaikaisesti.

Silloin, kun olin teini-iässä perheessämme oli omakotitalon rakennusprojekti. Sitä vierestä seuranneena (ja omaan huoneeseen aivan järkyttävät tapetit valinneena!!) voisin todeta, että helpolta näytti. Voi olla, että äiti sai sen näyttämään niin helpolta ja vaivattomalta, tai sitten se vain oli sitä.

Lapsena ei niinkään ajatellut sitä asumismuotoa, vaan enemmänkin niitä kavereita lähellä. Siksi rivitaloasuminen oli silloin niin mukava vaihtoehto, kun pihoilla oli leikkikaveria aina!

Kun verrataan asumiskustannuksia (arviota) nyt meidän nykyisen rivitaloasunnon, joka on 80m2 ja 2012 valmistunut / tuleva talomme, niin eroa on yllättävän vähän. Meille tulee maalämpö, joka tarkoittaaa sitä, että sähkölaskut pysyvät kutakuinkin samana, vaikka neliöitä on yli tuplat. Nykyisessämme on suora sähkölämmitys, sekä ilmalämpöpumppu ja varaava takka, jotka varsinkin talvella vaikuttavat sähkönkulutukseen positiivisesti! Omakotitaloasumisen peruskustannuksiin meillä lisäksi tulee lukeutumaan mm. jätemaksu ja kiinteistövero,

On muistettava, että vaikka rivitaloyhtiössä toimiikin hyvin järjestely esimerkiksi yhteisistä pihanhoitovälineistä ja muusta, niin onhan se myös näkyvissä yhtiövastikkeessa!

Luulen että suurimpana muutoksena tulee olemaan se kaiksesta itse huolehtiminen ja valta päättää kaikesta(melkein kaikesta) itse. Yhtiössä kun kaikki muutokset vaativat aina yhtiökokouksen tai hallituksen luvan.

Rivitaloyhtiössä jätteiden lajittelu ja jätehuolto ylipäätään on tehty todella helpoksi! Meillä on isot astiat jotka tyhjennetään usein, sekä lajittelupiste. Omakotitalossa meillä tulee olemaan se yksi jäteastia, johon sekajäte menee ja muut lajitellut pitää viedä 500m:n päässä olevalle lajittelupisteelle.

Omakotitaloasumisen myötä se kuuluisa oma rauha ja yksityisyys lisääntyy. Toisaaltaa taas häviää se taloyhtiön yhteisöllisyys.
Jos esimerkiksi vertaan tähän meidän nykyiseen taloyhtiöön, niin naapurit ovat mitä mukavimpia ja lapsilla leikkikaveria toisistaan. Onneksi tulevalla kotikadullamme on pari kaveria jo :)!

Odotan niin paljon sitä, että meillä on oma rauhaisa piha, jossa voi viettää iltaa suojassa! Terassimme tulee olemaan "sisäpihalle" päin, kun talomme tämänhetkisen suunnitelman mukaan sijoittuu tontin tien puoleiselle reunalle ja täten meille jää käyttöön niinsanottu sisäpiha.

Pitkään puntaroimme, että kannattaako meidän lähteä näin uudesta, huolettomasta ja helposta kodista minnekkään ja keskityttäisiin esimerkiksi matkusteluun. Kyllä meitä kuitenkin liikaa houkutteli tämä projekti, että sitä edetään ja täysillä! Matkustellaan sitten vanhoina :D!

Aurinkoista viikkoa ja tulevaa Naistenpäivää!

<3: Kristiina

1 kommentti:

  1. Itsekin tein muuton vähän aika sitten omakotitalosta kerrostaloon. Siten jäi pihatyöt ja öljypoltinhuollot. Itse myös ajattelin ylimääräisen rahan laittaa matkusteluun.

    VastaaPoista