27.2.2017

Mikä talo, koska ja keneltä?

Ihan hirveän vaikeaa valita, että millainen siitä talosta sitten tulisi.
Olisiko se jokin valmispaketti? Se olisi ehkä helppo?
Mitä materiaalia? No kaikki ei käy, kun alueen rakennusvaatimukset pistävät vastaan.
Kokokin on kaavassa määritelty ja se vaikuttaa melko paljon talovalintaan. Kaavassa on myös määritelty se, että montako kerrosta talossa saa olla. Meidän kohdalla rajoitukset ovat koon suhteen 180m2 + 30m2 ja 1,5 kerrosta. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin haaveeni korkeasta olohuoneesta tulee toteutumaan tuon kerrosvaatimuksen vuoksi!

Tilasin melkeinpä kaikilta talovalmistajilta esitteitä ja opuksia heidän valikoimistaan. Niistä saa muutenkin todella hyviä vinkkejä ja näkökulmia esimerkiksi pohjaratkaisua miettiessä (ja onhan niitä kivaa pläräillä ja fiilistellä ihan muutenkin ;)).

Lopulta tykästyimme hirsitaloihin. Niin kauniita ja tunnelmallisia vaihtoehtoja. Niissä on se jokin oma juttunsa ja se fiilis hirsitalossa on aivan eri. Olemme nyt myös käyneet katsomassa esittelyjä valmistuneista hirsitaloista ja voi luoja en malta odottaa, että meidänkin alkaa valmistumaan!
Myös hirsitalon taloudellisuus ja vähäiset homeongelmat vaikuttivat päätökseen. Mutta näin visuaaliselta kannalta se oli ihan ykkönen!

Aluksi mielipiteemme I:n kanssa erosivat täysin siitä, millainen talon tulisi olla ulkonäöltään. Minä katselin niitä ihanan romanttisia ja koristeellisia talovaihtoehtoja, joiden terassien kaiteet ovat (vähän vanhanaikaisestikin) koristellut ja erkkereineen kaikkineen näytti kuin satulinnalta.
I taas katseli vain niitä moderneja vaihtoehtoja, jotka olivat niin pelkistettyjä kuin vain voi. Paljon lasia ja vähän dekoratiivisuutta. Lopulta aloin myös lämmetä näille moderneille ja pelkistetyille vaihtoehdoille. Kunhan vain saan vaatimukseni täytettyä:
- Isot ikkunat järvelle päin
- Korkea olohuone
- käytännöllinen pohjaratkaisu (= lasten kannalta toimiva)
Ei kovin paljoa vaadittu? eikä kovin paljoa taivutteluun tarvittu,

Nyt meillä on lähtenyt kolmannen kerran piirrettäväksi haluamamme talomalli ja pohja. Aivan sellaista emme mistään kirjasta köytäneet, mitä halusimme, joten piirtelimme itse erään talomallin pohjaa apuna käyttäen.
Laitan kuvat tänne sitten, kun rakentaja on varmistunut ja niinsanotusti nimet on papereissa!

Nyt tämä homma etenee niin, että odottelemme vielä tarjouksen viimeisimmästä ja mietimme sen tarkkaan. Sitten kun olemme päättäneet, että mihin vaihtoehtoon päädymme lähetetään kuvat eteenpäin ja odotellaan rakennuslupaa (jossa voi Tampereella mennä 3-6kk!!!). Tontilla kaadamme puita ja kaivelemme maata kevään aikana. Katsotaan sitten toukokuussa, että millainen vauveliini meille tulee (valvotaanko vai ei), niin sitten tehdään lopullinen päätös aikataulusta. Siihen en halua lähteä, että väsyneenä ja vailla kykyä teen joitan päätöksiä, joita sitten vauva-ajan jälkeen katuisinkin. Ja haluaisin myös tälläkertaa ihan vähän stressittömämmän vauva-ajan. Silloin kun saimme esikoisemme, minä opiskelin. Aina tilaisuuden tullen oli kirja kourassa, niin kiitos ei nyt samaa.

Aurinkoista viikkoa!
<3: Kristiina



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti